'Luistert', een manifest voor het welzijn van Gentse jongeren + memorandum

Gisteren, 17 oktober, werd onze publicatie 'Luistert, een manifest voor het welzijn van Gentse jongeren’ voorgesteld in de Kazematten in Gent. We deden dat door middel van een debat tussen beleidsmakers, jongeren, experten,  trajectbegeleiders…

In het manifest brengen kinderen, jongeren en ouders harde getuigenissen over de context waarin zij opgroeien. Het zijn niet zomaar getuigenissen. We weten als geen ander dat de levensomstandigheden van kinderen en jongeren een grote impact hebben op hun welzijn én willen benadrukken dat het geen vanzelfsprekendheid is dat zij hun kwetsbaar verhaal delen. Maar, ze doen dat wel omwille van de vertrouwensband die ze hebben met onze jeugdwelzijnswerkers en trajectbegeleiders én omdat ze willen dat hun getuigenis wordt gehoord door beleidsmakers, stadsdiensten, instellingen en organisaties. 

Omwille van hun complexe realiteit van overlappende kwetsbaarheden, dienen we dringend werk te maken van een integraal jeugdbeleid. Alleen zo kunnen alle kinderen en jongeren zonder obstakels floreren binnen de verschillende levensdomeinen zoals onderwijs, cultuur, gezondheidszorg, welzijn, tewerkstelling en vrije tijd. Met een afgestemde focus tussen stadsdiensten en overheen beleidsdomeinen!


De lokale verkiezingen bieden ons de gelegenheid om de koers van onze stad te beïnvloeden en de toekomst van kinderen en jongeren mee vorm te geven. Langs de zijlijn toekijken is geen optie! Samen met vzw Jes, vzw LEJO, vzw Grafffiti, LARF!, Averroes en Kinky Star, kropen we daarom in onze pen en schreven een gezamenlijk ‘Memorandum’ die onze beleidsmakers moet aanmoedigen voldoende te investeren in Jeugdwelzijnswerk en om werk te maken van een kind- en jeugdvriendelijke stad voor àlle kinderen en jongeren.

Je kan zowel het manifest als het memorandum vanaf vandaag digitaal bekijken en downloaden via onze website, sociale media en via onderstaande linken. Indien je graag een gedrukt exemplaar wenst, kan je mailen naar Patrick Legein.

Download hier het 'Luistert', een manifest voor het welzijn van Gentse jongeren - 2023
Dowload hier het 'Memorandum 2023'